1 – Kire vonatkozhat az új egyszerűsített iparűzési adó szabály?

Az új egyszerűsített Iparűzési adóalap megállapítással a Kisvállalkozó élhet. Kisvállalkozónak minősül az a vállalkozó, akinek az éves árbevétele nem haladja meg a 25 millió forint összeget.

Kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytató átalányadózó Egyéni Vállalkozó akár évi 120 millió forint árbevétel összegig élhet az egyszerűsítési lehetőséggel.

A Kisvállalkozói minőség bármely vállalkozási formába tartozó adózót megillet, így akár Betéti Társaság, Korlátolt Felelősségű Társaság, Egyéni Vállalkozó, stb…. választhatja ezt az egyszerűbb adózási módszert a fenti bevételi értékhatár figyelembevételével.

2 – Az iparűzési adó arányosítás szabálya

Amennyiben a vállalkozás működési ideje nem éri el tárgyévben a 365 napot, akkor napi számítási módszer alapján a fenti értékhatárokat arányosítaniuk kell. Tehát, amennyiben a vállalkozás október 01-én alakult, akkor a december 31-ig tartó üzleti évében 6.301.370 Ft illetve 30.246.575 Ft lesz az árbevételi értékhatár.

3 – Bejelentési / bejelentkezési szabályok

Fontos hangsúlyozni, hogy az egyszerűsített szabályok alkalmazása egy lehetőség, mely választását az adózónak be kell jelenteni az illetékes Önkormányzat részére.
Alapesetben a bejelentést a megelőző évi adóbevallásában jelezheti az adózó, hogy a tárgyévre az egyszerűsített szabályokat kívánja alkalmazni. A bejelentés határideje a kapcsolódó bevallás leadási határideje, azaz május 31.
Év közben kezdő vállalkozás, már az alakulás évében is választhatja ezt a lehetőséget.
Amennyiben már egy működő vállalkozás év közben jelentkezik be az adott Önkormányzat területén, akkor választását a bejelentkezéssel egyidőben teheti meg.

Az egyszerűsített Iparűzési adóalap meghatározási módszer bejelentését nem kell évente megismételni. Az adózó egészen addig alkalmazza a szabályt, amíg
nem nyilatkozik arról, hogy a későbbiekben nem kívánja e lehetőséget alkalmazni, vagy
átlépi a rá vonatkozó árbevételi határt

4 – Adószámítási határok az új iparűzési adó esetén

Fontos megjegyezni, hogy a lenti árbevétel határok nem Önkormányzatonként értendőek, hanem a vállalkozás egészére vonatkoznak.

évi 12 millió forint, illetve időarányosan számított árbevétel összegig
Iparűzési adó alapja, Önkormányzatonként 2,5 millió forint
évi 12-18 millió forint között, illetve időarányosan számított árbevétel összegig
Iparűzési adó alapja, Önkormányzatonként 6 millió forint
évi 18-25 millió forint között, vagy kiskereskedő átalányadózó esetében 120 millió forint, illetve időarányosan számított árbevétel összegig
Iparűzési adó alapja, Önkormányzatonként 8,5 millió forint

5 – Árbevétel határ túllépése esetén

Amennyiben az adózó élt az egyszerűsített Iparűzési adóalap meghatározásának lehetőségével, viszont év közben átlépi a rá vonatkozó árbevételi határt, akkor köteles a normál szabályok szerint megállapítani az Iparűzési adó alapját.

6 – Egyszerűsített módszer választásának hátránya

Fontos megemlíteni, hogy amennyiben az adózó él az egyszerűsített Iparűzési adóalap meghatározásának lehetőségével, akkor az adóévben adókedvezményre, adómentességre és adócsökkentésre nem jogosult.