Több, mint egy évtizede létezik már az a törvény, mely az autóval a munkahelyre járó munkavállaló számára biztosítja a költségei egy részének a megtérítését. Eddig is nagyon sokan éltek ezzel a lehetőséggel, országszerte közel százezer munkavállaló kapta meg hónapról – hónapra ezt a támogatást.


Ha Önnek is van olyan munkavállalója, aki autóval ingázik a munkahelyére, és igénybe vette a költségtérítést, akkor a pénteken kiadott kormányrendelet érinteni fogja, hiszen évek óta először, változást eszközöltek benne. Ez a juttatás a munkáltató számára eddig is adó- és térítésmentes összeg volt, melynek a nagysága már évek óta nem változott. A maximum adható összeg: 15 Ft/ km volt. A növekvő benzinárak, és az autóval járó egyéb költségek emelkedése miatt a juttatás nagysága már régóta méltánytalannak tűnt.


A szakszervezetek emelték fel először a hangjukat, melynek a következményekén jelent meg az új rendelet, melyet Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének az elnöke jelentett be. Ennek értelmében a maximálisan adható adómentes költségtérítés a duplájára, 30 Ft-ra nőtt kilométerenként. A Magyar Közlönyben péntek este megjelent rendelet több százezer munkavállaló számára jelent könnyebbséget.


A költségtérítés akkor vehető igénybe, ha a munkavállaló a munkahely és a lakó vagy tartózkodási hely között ingázik. A közforgalmi úton megtett oda – visszaút hosszára vonatkozik a költségtérítés, a pénteki rendelet értelmében már 30 Ft/km-es árral.


A rendelet kimondja, hogy már január hónapra is alkalmazni kell, így a február hónapra kifizetett költségtérítés már az emelt összeggel kerül elszámolásra. Részletei a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II.26.) Kormányrendelet 4. §-ban olvashatóak.